Американският автомобилен концерн General Motors, който дълги години беше на

...
 Американският автомобилен концерн General Motors, който дълги години беше на
Коментари Харесай

General Motors едва успява да си плаща данъците

 Американският авто тръст General Motors, който дълги години беше на върха на тази промишленост, печелейки десетки милиарди $, сега изпитва съществени финансови усложнения и едвам съумява да заплати начислените федерални налози, оповестява CNN. 
Вероятно GM няма да заплаща огромна част от налозите най-малко през идващите няколко години, като това не е някакъв опит на компанията да се изплъзне на Вашингтон.

Федералният закон разрешава на фирмите да употребяват своите минали загуби, с цел да защитят бъдещите си облаги от налози.

Тази данъчна пауза, позната като „ пренесени бъдещи чисти оперативни загуби “, е едно от най-често срещаните данъчни облекчения в корпоративна Америка.

Повечето компании губят пари в даден миг от своя витален цикъл. Данъчната пауза е предопределена да помогне на огромни и опитни компании да си стъпят още веднъж на краката.

И GM е точният образец за това.
 
Концернът претърпя големи загуби, довели до неговия банкрут през 2009 година, когато се наложи държавното управление да се намесва, с цел да успее да го възвърне към живот.

Година по-късно GM още веднъж излиза на облага.

През последната седмица финансовото положение на компанията още веднъж се появи в заглавията на медиите, откакто от GM оповестиха, че ще закрият към 2500 работни места поради плануваното съкращаване на производството.

Това провокира гнева на американския президент Доналд Тръмп, който нападна концерна, обвинявайки го в подкопаване на локалната автомобилна промишленост.

Тръмп съобщи, че GM е длъжна да държи своите фабрики дейни, защото в предишното точно данъкоплатците са помогнали да спасят сдружението от дефинитивно затваряне, като заплаши да приключи всички държавни помощи, с които се употребява компанията.

Именно данъчната пауза стои в основата на реабилитирането на GM. Този самобитен бонус е най-ценното оръжие на концерна в този миг.

Според корпоративните доклади GM е платила към 19 млн. $ под формата на федерални налози през 2017 година, което е и най-голямото данъчно заплащане на компанията от 2009 година насам.

Независимо от съществуването на федерална данъчна пауза, сдружението е платило милиони долари за други налози и такси – 83 млн. $ за държавни и локални налози и 552 млн. $ за спомагателни налози единствено през 2017 година

GM е плащала федерален налог върху облагата единствено през три години след 2010 година, като общата сума възлиза на 18 млн. $.

От 2010 година до 2016 година компанията разгласи обща чиста облага в размер на 50 милиарда $.

Всъщност, единствената загуба на GM от 2009 година насам беше маркирана през миналата година. Това се дължи на обстоятелството, че компанията трябваше да заплати въпросните „ пренесени бъдещи чисти оперативни загуби “ от предишни години.

Ако проектът на Тръмп се реализира и сходни облекчения бъдат прекъснати, GM към този момент няма да може да разчита на тази финансова сигурност, с която разполага сега.
По публикацията работи: Аспарух Илиев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР